Proslava 24.godišnjice VRO “OLUJA” u Kastvu

UHBDR KASTAV je u suradnji sa Gradom Kastvom i ove godine tradicionalno obilježio  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti-Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u Kastvu.

Sve je počelo izložbom ratnih fotografija i vojne opreme, te predavanja pukovnika pilota Danijela Borovića: „Prelet za Hrvatsku“ koje je održano 31. srpnja u Gradskoj vijećnici.

Središnja proslava sadržavala je cjelodnevni program koji je započeo polaganjem vijenaca na spomen obilježje na kastafskom groblju. Nakon polaganja vijenaca, u 10,30 sati slijedilo je okupljanje na Fortici i mimohod branitelja ulicama grada do crkve sv. Jelene Križarice gdje se služila sveta misa. U sklopu programa obilježavanja, organizirano je druženje branitelja i građana u Gradskoj loži uz gastronomsku ponudu, kao i malonogometni turnir kod sportske dvorane „Matija Katalinić“, u kojem sudjeluje šest ekipa – HNK Rijeka, MNK Medicinar, HNK Opatija, MNK „Fantina“ Kastav, MNK „Ferro“ Žegoti i UHBDR „Branitelji“ Kastav.

Dan domovinske zahvalnosti u Kastvu se tradicionalno obilježava već godinama. Kastav ima tristotinjak hrvatskih branitelja, od kojih je njih 157 učlanjeno u Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav. U Domovinskom ratu poginula su dvojica kastavskih branitelja – Emil Miftarević i Bruno Prpić.