Sudjelovali smo na Memorijalnom turniru u Sladojevcima

Polaganjem cvjetnih aranžmana i upaljenih lampiona na posljednjim počivalištima poginulih hrvatskih branitelja Drage Vide i Zorana Balića na groblju u Sladojevcima te Milana Dunkovića na groblju u Radosavcima u petak, 26. srpnja započelo je obilježavanje 1. Memorijalnog susreta posvećenog upravo ovim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine.
Počast su, uz obitelji poginulih hrvatskih heroja, odali članovi Županijske podružnice UHDDR-a Virovitičko-podravske županije, Gradske organizacije UHDDR-a Slatina i Temeljnog ogranaka UHDDR-a Sladojevci koje su organizatori memorijala, te članovi TO UHDDR-a Bakić i Gornji Miholjac i UHBDR KASTAV.
Program je nastavljen jučer na nogometnom igralištu u Sladojevcima, sportskim susretima hrvatskih branitelja iz petnaestak udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje su prigodom svečanog otvorenja nakon himne RH koju je izveo sladojevački kantautor Petar Pokupčić i odavanja počasti minutom šutnje, pozdravili u ime domaćina, predsjednik ŽP UHDDR VPŽ Branko Mihoković i predsjednik TO UHDDR Sladojevci Petar Derdić.
– Cilj ovog memorijalnog susreta je da se ni jedna žrtva iz Domovinskog rata ne smije nikada zaboraviti, a nas branitelja je zadaća da to ostvarimo prenoseći istinu o Domovinskom ratu na našu djecu i unučad, – istaknuo je Branko Mihoković te dodao:
– Od 2001. godine kada je podignut spomenik u Sladojevcima poginulim hrvatskim braniteljima Dragi Vidi, Zoranu Baliću i Milanu Dunkoviću te 76 žrtava iz 2. svjetskog rata, svake je godine u vikendu oko 25. srpnja obilježena obljetnica odavanjem počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika te na njihovim posljednjim počivalištima, a od ove godine smo željeli obljetnicu podići na višu razinu, što smo i uspjeli projektom ŽP UHDDR-a VPŽ, te se ovim putem želim zahvaliti pokroviteljima koji su omogućili organizaciju prvog od narednih barem stotinu memorijala, odnosno Ministarstvu hrvatskih branitelja RH, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini, te sponzorima.
Svečanom otvorenju Memorijala nazočili su i dopredsjednik UHDDR RH Mario Draganić, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić koji je susrete i otvorio.
– Ovo je najmanje što možemo učiniti za ljude koji su dali život za našu domovinu i drago mi je da nas je ovdje danas toliko puno, što znači da smo svjesni da smo dužni obilježavati ovakve obljetnice iako su tužne, ali ovo je način da ih se sjetimo svake godine, te da će i ovaj memorijal postati tradicionalan, – istaknuo je Janečić.
Potom su se hrvatski branitelji i nazočni gosti u koloni uputili prema spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u centru Sladojevaca gdje im je još jednom odana počast uz molitvu koju je predvodio sladojevački župnik vlč. Dario Šimić.
Vijenac i upaljene lampione položili su roditelji poginulih branitelja čije ime nosi memorijal u pratnji predsjednika Odbora za hrvatske branitelje i ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mate Bubaša, predstavnici Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, dogradonačelnik Bojan Plantak i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zatim središnjice RH, Županijske podružnice, Gradske organizacije i Temeljnih ogranaka UHDDR-a, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije: Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina i Voćin, Udruge HVIDR-a Slatina, Udruge HVIDR-a VPŽ, Udruge veterana vojne policije VPŽ, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica, Hrvatskog Časničkog zbora Slatina, Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine, Branitelja Kozice, Policijske postaje Slatina, zatim predstavnici gostujućih udruga: Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav iz Primorsko-goranske županije, ŽP UHDDR-a Varaždinske županije, Općinske organizacije UHDDR-a Sveti Đurđ i ŽP UHDDR Krapinsko-zagorske županije.
Po povratku na nogometno igralište održani su sportski susreti u tri discipline: visećoj kuglani, elektronskom pikadu i kartaškoj igri Bela, a svoj doprinos obilježavanju ove obljetnice dali su i predstavnici Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Robert Poljanac, Mario Kovač, Mario Krznarić i Goran Draksler koji su istrčali dionicu dugu 13 kilometara od Mačkovca (od kuće Ivana Kiša) do sladojevačkog nogometnog igrališta gdje su ih s velikim pljeskom dočekali okupljeni hrvatski branitelji.
Nakon što je na završnici sportskih susreta sve nazočne pozdravio i zahvalio na sudjelovanju, predsjednik GO UHDDR Slatina Željko Kolinger, najboljim natjecateljima medalje i pehare uručili su: majka poginulog hrvatskog branitelja Rozika Dunković, slatinski dogradonačelnik Bojan Plantak, dopredsjednik UHDDR RH Mario Draganić i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, dok su zahvalnice na sudjelovanju ekipama te Glasnicima istine koji su istrčali memorijalnu utrku uručili predsjednici udruga organizatora Branko Mihoković, Željko Kolinger i Petar Derdić.
Sportski susreti hrvatskih branitelja završili su ručkom i zajedničkim druženjem.
Evo rezultata:
Viseća kuglana:
Drago Sabljak, Franjo Bucić, Franjo Sterle, Damir Krklec – HVIDR-a VPŽ (1. mjesto ekipno)
Antun Cicvarić, Ivan Kokorić, Darko Bašić, Darko Meter – UHBL PTSP Nova Bukovica
Ivan Medved, Miroslav Marković, Marin Peršić, Marko Marković – HVIDR-a Slatina
Elektronski pikado:
Damir Bogati, Ivo Sekić – UDVDR Slatina (1. mjesto ekipno)
Blaženka Nađ, Siniša Terek – HVIDR-a Slatina
Ivan Buti, Damir Grdić – UHBL PTSP Nova Bukovica
Bela:
Milan Čubelić, Mijo Sedić – UDVDR Slatina (1. mjesto ekipno)
Slavko Mađarić Sjever, Stjepan Krahulec – UHBL PTSP Nova Bukovica
Branko Hader, Željko Martinec – UHBDR Kastav

Izvor: www.radioslatina.hr/fotografije fb uhbdr kastav