PRIPADNICI UHBDR KASTAV ODALI POČAST PRVOJ ŽRTVI DOMOVINSKOG RATA

Pripadnici UHBDR KASTAV ove su godine obišli mjesto na Plitvičkim jezerima gdje je prije 28 godina poginuo prvi hrvatski redarstvenik i prva žrtva Domovinskog rata JOSIP JOVIĆ.  Taj tragični događaj poznat je u novijoj hrvatskoj povijesti kao Krvavi Uskrs.

U rano jutro 31. ožujka 1991. godine, nedaleko Plitvičkih hotela, kolona s hrvatskim specijalcima, je napadnuta iz zasjede. Na kolonu vozila, otvorena je vatra iz raznog oružja, te ispaljena tromblonska mina , u pun autobus hrvatskih redarstvenika. Na sreću tromblonskoj mini, nije bio izvučen osigurač, te nije eksplodirala pri udarcu. Hrvatski specijalci, uzvratili su vatru te u munjevitom napadu, po dubokom snijegu, u nekoliko sati razbijaju pobunjeničke grupacije i pritom uhićuju devet pobunjenih Srba. Među uhićenima bili su i čelnici SDS-a.

U samoj akciji, poginuo je policajac Josip Jović te je ranjeno sedam pripadnika specijalne policije. Nakon uspješne akcije, hrvatskih redarstvenih snaga, na područje Plitvica pristižu snage JNA, s vozilima i oklopnim transporterima, pod izlikom, osiguravanja prekida vatre i uspostavom tampon zone. Kasnije se je pokazalo, da su stali na stranu pobunjenih Srba te su ih u kasnijim sukobima otvoreno pomagali.