Dr.Zlatko Tomašić-Junak Domovinskog rata

Dr.Zlatko Tomašić, hrvatski branitelj i dragovoljac se 26.lipnja u Rijeci u prepunoj dvorani Guvernerove palace, posthumno priključio velikanima Domovinskog rata kao što su: dr. Franjo Tuđman, Marko Babić, dr. Ivan Šreter, general Blago Zadro, Josip Jović (svi posthumno), Kata Šoljić, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, dr. Juraj Njavro, Mile Dedaković Jastreb i drugi.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. te suorganizatora Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ  održana je svečana dodjela priznanja Junak hrvatskog Domovinskog rata gdje je priznanje primio njegov sin.

Priznanje je posthumno dodijeljeno dr. Zlatku Tomašiću (1961.-2016.), hrvatskom branitelju i dragovoljcu, koji se među prvima uključio u hrvatski obrambeni Domovinski rat, sudjelovao u stvaranju saniteta HV i MUP-a RH, prošao najteža ratišta, među ostalim i u Vukovaru. Zarobljen I zatočen uSrbi su ga zloglasnoj Manjači. Naakon razmjene ponovno se vratio na bojna polja. Po završetku rata osim na svojem poslu u riječkoj bolnici, angažirao se i u braniteljskim udrugama.

U ime Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 90.-91.,na čijem je čelu dr. Vesna Bosanac, nazočnima se obratio i liječnik vukovarske bolnice dr. Štefan Biro, koji je podsjetio i na Tomašićev doprinos ovoj legendarnoj ratnoj bolnici.

Svi su se složili da je ovo priznanje i zahvala zdravstvenim djelatnicima, od liječnika, bolničara, pa do vozača kola hitne pomoći, a čiji je doprinos baš kao i hrvatskih policajaca sve više neopravdano na margini.

Prikazan je i dokumentarni film o ratnom putu dr. Tomašića, a u programu je  sudjelovao  i riječki komorni zbor „Val“.